Bir çocuğun dil ve konuşma gelişimi, yaşamının ilk yıllarında büyük bir hızla ilerler. Bu süreç, beyin gelişimi, motor beceriler ve sosyal etkileşimlerle yakından ilişkilidir. Ebeveynler olarak, çocuğunuzun dil gelişimin, her ay çıkarması gereken sesleri ve konuşma becerilerini takip etmek, potansiyel bir gecikmeyi veya bozukluğu erken fark etmenize yardımcı olabilir.
Glowing & Growing Kidsland olarak, bebek ve çocukların dil ve konuşma gelişiminde karşılaşılan zorlukları belirlemek ve bu konuda destek sağlamak için buradayız.
0-3 Ay: İlk Sesler ve Agulamalar
Beklenen Sesler: Bebekler bu dönemde agulama olarak bilinen basit sesler çıkarır, ses tonlarıyla oynarlar. "Ah", "oh", "ee" gibi sesler sıkça duyulur.
Gözlemlemeniz Gerekenler: Eğer bebeğiniz 3 ayın sonunda seslere tepki vermiyor, göz kontağı kurmuyorsa, işitme veya gelişimsel bir sorun olabilir. Bir uzman tarafından değerlendirilmesi önerilir.
4-6 Ay: Babıldama Dönemi
Beklenen Sesler: Bu dönemde bebekler daha karmaşık sesler çıkarmaya başlarlar. "Ba", "ma", "da" gibi ünsüz ve ünlü seslerin birleşimlerini duyabilirsiniz.
Gözlemlemeniz Gerekenler: Bebeklerin çıkardığı seslerin çeşitliliği önemlidir. Eğer 6. ayın sonunda bebeğiniz ‘babıldama’ yapmıyorsa, ses çıkarmaya çabalamıyorsa, siz konuştuğunuzda sesi takip etmiyorsa işitme ve dil gelişimi açısından değerlendirilmesi gerekebilir.
7-9 Ay: İlk Anlamlı Kelimeler
Beklenen Sesler: Bebekler artık bilinçli olarak bazı anlamlı kelimeler kullanmaya başlayabilirler. "Baba", "dede" gibi tekrarlayan heceler, anlam kazanmaya başlar.
Gözlemlemeniz Gerekenler: Bu dönemde anlamlı seslerin çıkması beklenir. Eğer 9. ayın sonunda hiçbir anlamlı kelime çıkmamışsa, en kısa zamanda bir uzman desteği almak faydalı olabilir.
10-12 Ay: İlk Sözcükler
Beklenen Sesler: İlk gerçek kelimeler genellikle bu dönemde ortaya çıkar. "Anne", "baba" gibi kelimeler anlam kazanır ve doğru yerlerde kullanılır. Bu yaş grubunda 2-5 anlamlı kelime kullanabilmesini bekleriz.
Gözlemlemeniz Gerekenler: Bu yaşta hala anlamlı sesler ya da kelimeler yoksa erken müdahale önemlidir. Glowing & Growing Kidsland’de yapılan değerlendirmeler ile erken müdahale planı oluşturulabilir.
13-18 Ay: Kelime Dağarcığının Genişlemesi
Beklenen Sesler: Bu dönemde çocuklar 10-50 arasında kelime öğrenirler. İletişim kurma amacıyla bu kelimeleri kullanırlar. Yaklaşık 10-12 kelime kullanabilmesini bekleriz.
Gözlemlemeniz Gerekenler: Eğer çocuğunuzun alıcı dil becerisi sınırlıysa veya ifade edici dil becerisi yetersiz ise, dil gelişiminde bir gecikme olabilir. Glowing & Growing Kidsland’de yapılan değerlendirmeler ile erken müdahale planı oluşturulabilir
19-24 Ay: İki Kelimelik Cümleler
Beklenen Sesler: "Anne su", "baba gel" gibi iki kelimelik basit cümleler kurulmaya başlar. Aynı zamanda el hareketleri ve mimikleri kullanırlar. Yaklaşık ifade edici dil olarak 20 anlamlı kelime kullanmasını bekleriz.
Gözlemlemeniz Gerekenler: Bu aşamada alıcı-ifade edici dil becerisi sınırlı olan, oral motor becerisi zayıf olan çocuklara ve ailelere yönelik dil gelişimi için kritik dönemi etkin geçirebilmek için uzman eşliğinde erken müdahale gerekebilir.
2-3 Yaş: Karmaşık Cümleler ve Cümle Kurma Becerisi
Beklenen Sesler: Çocuklar bu dönemde daha karmaşık cümleler kurmaya ve cümle öğelerinin yapısını kullanmaya başlarlar. "Ben top oynuyorum", "Anne bana süt ver" gibi cümleler duyulur.
Gözlemlemeniz Gerekenler: Bu yaşta hala tek kelime veya iki kelimelik cümleler kullanılıyorsa, kelime çeşitliliği sınırlı ise, yeni kelimeler öğrenmek yerine işaret dilini tercih ediyorsa Glowing & Growing Kidsland’de yapılan değerlendirmeler ile erken müdahale planı oluşturulabilir.
4-5 Yaş: Akıcı Konuşma ve Hikâye Anlatma
Beklenen Sesler: Çocuklar bu dönemde hikâyeler anlatabilir, geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek zamanı ayırt edebilirler.
Gözlemlemeniz Gerekenler: Eğer çocuğunuz cümle kurmakta zorlanıyor, kelimeleri yanlış telaffuz ediyor, çocuğunuzun konuşma anlaşılırlığı zayıf ise veya anlattıklarında tutarsızlık varsa, Glowing & Growing Kidsland ile iletişime geçerek bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
Comentarios