Gelişimsel Dil Atölyesi
Yaşayan bütün canlılar kendilerine özgü bir iletişim biçimi ile ileti alışverişinde bulunmuştur. Bu alışverişte yalnızca insan olağanüstü büyüleyici bir araç kullanmıştır: Dil".
📢 Glowin & Growing Kidsland'de Uzm. Ody. Ayşe Aykurt kaleminden "Gecikmiş Dil ve Konuşma Bozuklukları" üzerine bir yazı 📢
Yaşayan bütün canlılar kendilerine özgü bir iletişim biçimi ile ileti alışverişinde bulunmuştur. Bu alışverişte yalnızca insan olağanüstü büyüleyici bir araç kullanmıştır: Dil".
🗣️ Ses ve sese dayalı çağrı sistemleri pek çok hayvan türünde vardır ama sesten söze geçiş ve sözle anlatma evrimseldir. İnsanı diğer canlılardan üstün kılan işte bu biricik davranış konuşma yoluyla dili kullanabilmek ya da kısaca "konuşma dilidir".
🗣️ Dil ve konuşma gelişimi karmaşık bir süreçtir ve bu durum büyük ölçüde çocuğun doğuştan getirdiği potansiyeli ile ilişkilidir.
🗣️ Dil gelişiminde çevre ve sosyal etkileşim oldukça önemlidir. Çevre koşulları çocuğun gelişimine uygun değilse çocuk konuşmayı kazanamaz.
🗣️Dil ve konuşma gelişimi açısından ilk çevre olarak kabul edilen ailenin durumu, aile kuralları, etkileşim biçimleri çocuğun dil ve konuşma gelişimini etkiler
🗣️ Bebeklerin çoğu 12-18 aylar arasında dil ve konuşma için gerekli olgunluğa erişirler. Bu durumun iyi kullanılması ve değerlendirilmesi gerekir.
🎯 Bu dönemin verimli gelişmesi için;- Çocuk için dil ve konuşma gereksinimi yaratılmalı,- Dil ve konuşma çabası izlenmeli,- Başarısı devamlı olarak fark edilmeli ve takdir edilmelidir.-Anne-baba ve bakıcıların hem birbiri ile hem de çocukla olan iletişimleri bu dönemde önemlidir.Dil ve konuşma gelişiminde gecikme değişik bozuklukların bir belirtisi olabileceği gibi ayrımlaması güç kendi başına bir tanı grubu da olabilmektedir.
❗Gecikmiş Dil ve Konuşmanın Özellikleri:- Sınırlı konuşma- Yetersiz kelime dağarcığı- Gecikmiş cümle kurma- Dikkat, dinleme ve ilgi azlığı- Hızlı konuşma- İşaret ve vücut dili kullanımı- Kendilerini izole etme- Artan hırçınlık
✍️ Uzm. Ody. Ayşe AykurtKaynak Kitap: "Dil ve Kavram Gelişimi"Editör: Prof. Dr. S. Seyhun TopbaşAyrıntılı bilgi için ⤵️☎️ 0555 980 17 18